Nettisivut ja webhosting, mistä?

nettisivut suunnitteilla

Nettisivut ja webhosting -palvelut kannattaa valita loogisin perustein, ns. järki kädessä. Kaikenlaista tarjoajaa on olemassa, mutta mitkä tekijät vaikuttavat juuri sinun päätökseesi pk-yrittäjänä?

Nettisivut täytyy joskus päivittää itse

Pitkällä aikavälillä tulee aina eteen se, että haluat itse päivittää edes pari sanaa. Esimerkiksi loma-ajan tai jonkin kirjoitusvirheen korjauksen. Pikkuasian hoitamisen tulisi sujua nopeasti ja helposti. Siksi ensinnäkin päivitysohjelman tulisi olla kätevä, ei koodausta tai pelkoa sivun hajoamisesta. Toisaalta liian yksinkertainen sisällönhallintajärjestelmä ei ole sekään hyvä lukuisine rajoituksineen.

Luotettava webhosting ja palvelu

Toiseksi tulee yleensä eteen se, että jokin palveluntarjoaja ilmoittaa, että ”kohta ei ole enää sisältötyökalu (CMS) käytössä”. Äsken kävi juuri näin Telian (Zeendo) kanssa. – Vaikka onkin suuri ja luotettava yritys. Eli tulisi etsiä luotettava ja koeteltu toimija, joka myös palvelee. Parhaimmat tahot istuvat chatin päässä vastaamassa HETI. Ei siis niin, että soitat puhelimella ja anelet palvelua erilaisia numeroita painelemalla. Tällainen on mennyttä aikaa! – Usea palvelun tarjoaja ilmoittaa ottavansa myös meilipyyntöjä vastaan, mutta vastaus tulee noin parin päivän päästä. Ei paljoa lohduta, jos tarvitset vastauksen heti.

Kun siis etsit palvelun toimittajaa, selvitä muilta yrittäjiltä ja kumppaneilta, mikä palvelu toimii ja mihin he ovat tyytyväisiä. Kuinka kauan heillä on ollut ko. palvelu ja mitä he odottavat palvelulta. Älä siis ryntää suin päin ensimmäisen hyvältä tuntuvan toimijan perään. Kokemus ja onnistuneet projektit kumppanin kanssa kertova paljon tässä asiassa.

Nopeutta sivustoon

Totuus on , että sivujen palvelimen sijaitessa lähempänä, ei esimerkiksi USA:ssa, ovat ne myös luonnollisesti nopeammat. Valtavista eroista ei voida puhua. Nopeuteen vaikuttavat lukuisat seikat kuvien koosta erilaisten vimpaimien määrään, toiminnallisuuksiin jne. Kuvien optimointi sopiviksi on tärkeää. Tulee myös miettiä, mitä asiaa kuva palvelee ja mikä tarkkuusvaatimus siinä asiasisältönsä puolesta on. Videoiden kohdalla upotukset linkitysten sijaan hidastavat menoa.

Luotettava toimija palvelee asiakasta sekä nopeus- että kuva-asioissa.

Aloittavan yrittäjän rahapussi on kevyt

Koska usealla aloittavalla pienyrittäjällä on kevyt rahapussi, on hyvä aloittaa kevyesti. Nettisivut tulee olla, mutta ei hinnalla millä hyvänsä. On hyvä kertoa, mikä on budjetti ja mitä ollaan sillä hakemassa. Usein maksujärjestelyt laskun suhteen onnistuvat ja samalla – sivuja, toiminnallisuuksia ja vaikkapa erilaisia videotuotantoja voi jatkossa lisätä.